A Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület 2000-ben jött létre.

A Tolnay Klárit és  a színházat kedvelő tagokat tömörítő társadalmi szervezet, a Tolnay Egyesület elsődleges célja többek között Tolnay Klári emlékének méltó ápolása, művészeti és kulturális programok szervezése.

Az Egyesület célja olyan szellemi műhely létrehozása, a művészet és kultúra népszerűsítésére, amely lehetővé teszi a korszerű és legszélesebb értelemben vett művészeti és kulturális tevékenységek bemutatását, különös figyelemmel a színművészetre és ennek érdekében népszerűsítő tevékenységet folytat, aminek keretében kiállításokat, előadásokat szervez. E cél érdekében felvállalja Tolnay Klári színművésznő művészi hagyatékának gondozását, ápolását, életműkiállításának szervezését, fejlesztését, védelmét, megóvását, továbbá népszerűsítő és ismeretterjesztő tevékenységet végez az alapítványi célok megvalósulása keretében.

E célokat az Egyesület közhasznú tevékenységként végzi, e tevékenység kielégítését nyereség és vagyonszerzési cél nélkül, közhasznú egyesület formájában végzi.